Rumunsko
- Název země: Rumunsko
- Oficiální název země: Romania
- Státní zřízení: republika
- Hlavní město: Bukurešť
- Úřední jazyk: Rumunština
- Počet obyvatel: 22 303 552 (v roce 2006)
- Rozloha: 237 500 km2 km2
- Měna: Leu (RON)
- Časové pásmo: UTC + 1
- Náboženství: pravoslavní 87 %, katolíci 5 %
- Nejvyšší hora: Moldoveanu (2 544 m)
- Nejdelší řeka: Dunaj (2 850 km)
- Internetová doména: .ro
- Telefonní předvolba: +40
- Další informace: Jídlo a pití Rumunsko je agrární zemí.Rajčata,okurky,papriky,dýně,melouny,lilek a cibule tady stále ještě chutnají,hovězí dobytek se vykrmuje na pastvinách,drůbež v rumunsku skoro nezná strádání v drůbežárnách,ovce žijí na horských lukách a ryby v přírodních vodách.Rumuni vaří vydatně a bez přílišné rafinovanosti,v jejich kuchyni převládá venkovská strava.Pro západoevropany jsou rumunské restaurace levné. Rumunské speciality: Ardei copti - pečené paprikové lusky v omáčce z vinného octa - předkrm Cascaval pané - smažený sýr s opečenými bramborami - standardní nabídka v rumunských restauracích Ciorba de Burta - nakyslá dršťková polévka,podává se se šlehačkou a přikusují se kní čerstvé zelené feferonky Clatite - palačinky,jak je znáte mazané s marmeládou,nebo přelité čokoládou Cozonac - mírně oslazený měkký kynutý koláč s rozinkami Drob de miel - pikantní paštika z jehněčích vnitřností Fasole Batuta - kořeněná kaše s bílých fazolí - předkrm Fudulii - pečené kančí žlázy,které dostanete jen v některých restauracích Ghiveci - pikantní dušná zelenina se základem z lilků Icre - jikry z kapra,umíchané s olejem a nadrobno nasekanou cibulí Mamaliga - kukuřičná kaše - příloha k masovým pokrmům Mititei nebo Mici - grilované ostře kořeněné tyčinky z mletého masa s česnekem Musaca - zapečený nákyp z lilků a mletého masa Papanasi - teplé koblihy s tvarohem,přelité šlehačkou a zadobené marmeládou z drobného ovoce Pastrama - sušená skopová nebo hovězí šunka Salata de vinete - pikantní kaše z lilků pečená v troubě - předkrm Sarailie a Baclava - moučníky z listového těsta s ořechovou náplní a máčené v medovém sirupu Sarmale - zelené závitky s náplní z rýže a mletého masa v omáčce,přelité kyselou šlehačkou Tochitura moldoveneasca - kousky vepřového masa smažené na pánvi v ostré pepřové omáčce Tuica - vysokoprocentní destilát ze švestek,kterým se protahujem hrdlo před jídlem Rumuni mají také výborné víno a ovocné destiláty Tarnave,nebo Jidvei ze Sedmihradska Murfatlar z Dobradruži Feteasca a Cotnari z Moldávie Gorj a Dolj z kraje Oltenia Ovocné destiláty pálí ze švestek,ze sladu,z hrušek,z jablek a broskví. Mají dobré koňaky,které trochu připomínají vínovice. Pivo má individuální chuť např.Star,Hopfen,Bergen,Sliva. Minerálky mají velmi dobrou kvalitu,vesměs pochází z karpat.